растера бои

Растера бои првично биле развиени за боење на целулоза ацетат, и се нерастворливи во вода. На бои се меле во присуство на растурање агент и се продаваат како паста, или спреј-сушени и се продаваат како прашок. Нивната главна употреба е да се боја полиестер, но тие исто така може да се користи за боење на најлон, целулоза triacetate, и акрилик влакна. Во некои случаи, потребна е температура боење на 130 ° C (266 ° F), и се користи dyebath на притисок. многу фини големина на честички дава голема површина која помага распадот да им овозможи на превземањето на влакното. Стапката на боење може да биде значително под влијание на изборот на растурање агент користи за време на мелење.

киселина бои

Киселина бои се растворливи во вода анјонски бои кои се применуваат на влакна, како што се свила, волна, најлон и модифицирани акрилни влакна со користење на неутрална до киселина бањи боја. Прикачување на влакна се должи, барем делумно, да се формирање на сол помеѓу анјонски групи во бои и катјонски групи во влакна. Киселина бои не се суштински за целулозни влакна. Повеќето синтетички бои храна спаѓаат во оваа категорија.

Основни бои

Основни бои се растворливи во вода катјонски бои кои се главно применети за акрилни влакна, но најдете некои употреба за волна и свила. Обично оцетна киселина е додадена на бања боја за да им помогне на навлегувањето на боја излез на влакна. Основни бои исто така се користат во боја на хартија.

ДДВ бои

ДДВ бои се во суштина нерастворлив во вода и неспособен за боење влакна директно. Сепак, намалувањето во алкална алкохол произведува растворливи во вода, алкален метал сол на боја на. Оваа форма е често безбоен, во кој случај тоа е познато како боја Leuco, и има афинитет за текстилни влакна. По оксидација реформи на оригиналниот нерастворлив во боја. Бојата на тексас се должи на индиго, оригиналната боја ДДВ.

директен бои

Директен бои вообичаено се врши во неутрални или благо алкален боја бања, на или во близина на точка на вриење, со додавање на натриум хлорид (NaCl) или натриум сулфат (Na2SO4) или натриум карбонат (Na2CO3). Директен бои се користат за памук, хартија, кожа, волна, свила и најлон. Тие исто така се користат како индикатори на pH вредноста и како биолошки дамки.

сулфур бои

Сулфур бои се скапи бои се користат за боење на памук со темни бои. Боење е извршено со загревање на ткаенина во раствор од органско соединение, обично дериват на нитрофенол, и сулфид или polysulfide. органско соединение реагира со извор на сулфид да формираат темни бои кои се придржуваат до ткаенина. Сулфур црна 1, најголемата продажба на боја по обем, нема добро дефинирана хемиска структура.

WhatsApp Онлајн Chat!