shpërndarë ngjyra

Shpërndarë ngjyra janë zhvilluar fillimisht për ngjyrosje të acetat celulozë, dhe janë të ujit pazgjidhshëm. Të ngjyra janë imët toka në prani të një agjenti shpërndarjen dhe shitur si një paste ose spray-tharë dhe shiten si një pluhur. Përdorimi i tyre kryesor është që të ngjyroset poliestër, por ato mund të përdoret gjithashtu për të ngjyrosur najloni, celulozë triacetate, dhe fibrave akrilik. Në disa raste, një temperaturë ngjyrosje e 130 ° C (266 ° F) është e nevojshme, dhe një dyebath presion është përdorur. Madhësia shumë të bukura grimcave jep një zonë të madhe sipërfaqe që ndihmat shpërbërja për të lejuar marrjen nga fibra. Shkalla ngjyrosje mund të ndikohet ndjeshëm nga zgjedhja e shpërndarë agjent përdorur gjatë rëndë.

acid ngjyra

ngjyra acid janë të tretshëm në ujë ngjyra anionike që janë aplikuar tek fibrave të tilla si mëndafsh, leshi, najloni dhe fibrave modifikuara akrilik përdorur neutral te banjot ngjyrë acide. Lidhja me fibra i atribuohet, të paktën pjesërisht, në formimin e kripes ndërmjet grupeve anionic në ngjyra dhe grupet cationic në fibër. ngjyra acid nuk janë thelbësore për të fibrave cellulosic. Shumica e ngjyra sintetike e ushqimit të bien në këtë kategori.

themelore ngjyra

ngjyra bazë janë të tretshme në ujë ngjyra cationic që janë aplikuar kryesisht të fibrave akrilik, por gjeni disa përdorim për leshi dhe mëndafshi. Zakonisht acid acetik është shtuar në banjë ngjyrë për të ndihmuar në marrjen e bojë mbi fibër. ngjyra themelore janë përdorur edhe në ngjyrim të letrës.

TVSH ngjyra

ngjyra TVSH janë në thelb pazgjidhshëm në ujë dhe të paaftë për ngjyrosje fibrave direkt. Megjithatë, reduktimi i alkoolit alkaline prodhon kripe te tretshem ne uje metali alkali i ngjyrë. Kjo formë është shpesh pa ngjyrë, në të cilin rast është përmendur si një bojë LEUCO, dhe ka një prirje për fije tekstili. Reformat e mëvonshme oksidimi bojë origjinale pazgjidhshëm. Ngjyra e xhins është për shkak të vjollcë, bojë origjinale TVSH.

direkte ngjyra

ngjyra direkte kryhen normalisht në një banjo neutral ose pak alkaline ngjyrë, në ose pranë pikë të vluar, me shtimin e të dyja natriumi klorur (NaCl), ose sulfat natriumi (Na2SO4) ose karbonat natriumi (Na2CO3). ngjyra të drejtpërdrejtë janë përdorur në pambuku, letër, lëkurë, leshi, mëndafshi dhe najloni. Ato janë përdorur edhe si tregues të pH dhe si njollat ​​biologjike.

Sulphur ngjyra

ngjyra squfurit janë ngjyra të lira përdorur për të ngjyrosur pambuku me ngjyrë të errët. Dyeing kryhet nga ngrohja pëlhurë në një solucion të një përbërësi organik, në mënyrë tipike një derivati ​​nitrophenol, dhe sulfide ose Polysulfide. Kompleksi organik reagon me burim sulfide për të formuar ngjyra të errëta që përmbahen në pëlhurë. Squfur Black 1, bojë e madhe e shitjes nga vëllimi, nuk ka një strukturë kimike të përcaktuara mirë.

WhatsApp Online Chat!